Úterý 7/11/2006

Retro: Prohlášení AFA k festivalu MBLN

www.antifa.cz14. září byla pražská Štvanice svědkem akce „Music Beats Local Nazi“, která měla ambice ovlivnit mládež a veřejnost celkově směrem k antirasismu. Jenže: Jde tu skutečně o antifašismus, nebo o taktickou hru české vlády a Evropské unie, která zbaví skutečný antifašismus a antirasismus obsahu a učiní z nich pouhé nálepky - sice mocně propagované, ale prázdné? Tato akce byla podporována EU a některými politiky... (pozn. 2006)

Prohlášení AFA k festivalu: Státní antirasismus v podání „Music Beats Local Nazi“, nebo skutečný antifašismus?

Naším partnerem není EU…

Státní kampaň, která zastřešuje i tuto akci, je financována fondy Evropské unie. Co je na tom špatného, ptáte se? Shrňme to stručně: Evropská unie financuje kampaň proti rasismu a za toleranci, zatímco z Evropy vyhání tisíce uprchlíků a přitvrzuje zákony na omezení imigrace. Tlačí rovněž na vlády, aby posilovaly represivní složky a prohlubovaly jejich pravomoci. EU nevadí, že ve vládách členských států sedí zástupci krajně pravicových stran (Belgie, Itálie, Rakousko, Holandsko), ona sama ostatně pod záminkou boje proti terorismu zavádí zákony omezující svobodu shromažďování a slova.

…ani Standa Gross…

Tato kampaň je ale podporována a financována i českou vládou. Patronem akce je dokonce ministr vnitra Stanislav Gross. Opět: Co je na tom špatného? Česká vláda menšinám nijak nepomáhá, ba naopak. Registrované partnerství homosexuálů nebylo přijato, Rómové jsou nuceni odcházet z republiky a vláda rasisticky pomáhá zavádět nic neřešící víza. Policie pod vedením Stanislava Grosse represivně postupuje proti radikálním antifašistům a na veřejnosti chrání neonacistické akce a bojůvky. I samotná policie má na svém kontě několik rasistických zákroků především vůči Rómům či zahraničním turistům. Pro potlačení neonacistů a krajní pravice neudělala vláda a policie, až na pár pozdních zákroků, zcela nic, rasističtí vrazi dostali mnohdy podmínky - či běhají na svobodě. Ta samá policie ovšem dostala diky Standovi Grossovi a celé vládě ohromné pravomoci ke špiclování občanů, omezování veřejného shromažďování a vůbec vyjádření protestu. Grossova válka proti extremismu se netýká jen neonacistů, ale také nás antifašistů a dalších, kdo ví, co je fašismus zač, a chtějí proti němu opravdu bojovat.

…a dokonce ani velvyslanec USA…

A co poté vidíme pokryteckého na tom, že dalším z úctyhodných patronů happeningu proti rasismu je velvyslanec USA Craig R. Stapleton? Připomeňme, že Spojené státy jsou, navzdory své pěstované image „strážce svobody“, známé svým „dvojím metrem“ rasistické justice. Připomeňme, že ona kritika nezaznívá jen od tzv. lidskoprávních organizací, ale že USA dostaly několik veřejných důtek i od OSN. A jaký je důvod, proč byla země pana velvyslance Stapletona, který zde dnes zaštiťuje antirasismus českého státu, pokárána?

Špatný postoj USA k dodržování konvence o zákazu mučení a ponižujícího věznění: OSN Spojeným státům vyčítá degradující podmínky ve vězeních, ponižující zacházení a časté případy policejní brutality, která je, konstatuje komise OSN, většinou založena rasové diskriminaci. Známý případ černošského novináře Mumii Abu Jamala, který byl přes evidentní prohřešky proti právu a přes mohutné protesty odborné i laické veřejnosti odsouzen k trestu smrti, je jen jedním z mnoha.

Připomeňme rovněž současné mezinárodní postoje elity USA v ekologických otázkách a to, že je veřejným tajemstvím, že krédo její zahraniční politiky „řídit se zájmy amerického kapitálu“ jí umožňuje podporovat režimy hrubě porušující lidská práva (Turecko, Kolumbie), „nezákonně používat sílu“ (Nikaragua), nerespektovat rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN, humanitárně bombardovat jugoslávská tržiště a nemocnice, vést „protiteroristickou kampaň“, za níž zaplatily životem stovky Afghánců, či podporovat izraelský režim – a jeho okupaci palestinských území a genocidu Palestinců.

Nečekejme, že o tom všem zde dnes bude C. R. Stapleton hovořit – a nečekejme, že antirasistickému boji pomůže, budou-li jej zaštiťovat lidé, jako je on.

…že by aspoň Langer? Ale ne!

Patronace Ivana Langra, člena ODS, už je skutečně směšná - organizátoři si dělají z antirasismu skutečně legraci. ODS je krajně pravicovou stranou, což se ukázalo při poslední volební kampani. Nacionalistická a xenofobní hesla, boj za národní zájmy – to vše je ODS vlastní. Rasismus je u ODS jako doma, stačí se podívat na výroky jejích členů Macka či Klausnera o Rómech a Vietnamcích – paradoxně je najdete i na webových stránkách kampaně panackove.cz, která tuto akci pořádá, ve společnosti xenofobních blábolů dalších politiků, například současného ministra práce a sociálních věcí Škromacha. Účast I. Langra na dnešní akci, jeho jednodenní angažmá ve službách „antirarismu“ snad možná pomůže dát lepší image nevábné každodenní praxi jeho strany – věci antifašismu však nepřinese nic.

Neříkáme jen ne, ale i ano…

Vítáme každou antirasistickou a antifašistickou aktivitu, je však třeba oddělovat, co je antifašismus – a co je jen státní propagandou, falešným a cíleným oblbováním mládeže a veřejnosti. Fašismus není jen rasismus a fašismus není jen násilí! Fašismus je krajně represivní státní zřízení, v němž jsou maximálně omezována lidská a sociální práva všech pracujících, studentů, odborářů a menšin. Rasismus a nacionalismus jsou jen jeho povrchní projevy na veřejnosti. Tuto skutečnost stát a sdružení do něj etablovaná zamlžují. Neukazují na pravou příčinu vzniku fašismu a nacismu: ta podle nás leží v systému, který plodí ekonomické krize (a s nimi i sílící krajně pravicové tendence), který vše podřizuje zájmům kapitálu a peněz a který degraduje člověka na nástroj k výrobě zisku pro ekonomickou elitu.

Není možné dělat na jedné straně antirasistickou akci - a na druhé straně se nechat podporovat a chránit od těch, kteří rasismus a fašismus šíří či prohlubují či omezují naše sociální a lidská práva. Tato kampaň se nikdy oficiálně a veřejně neonacistům a krajní pravici nepostavila a stojí jen prázdných gestech, nikoli na skutečné antifašistické práci.

Organizace Antifašistická Akce Praha považujeme tuto akci za povrchní a pokryteckou. Skutečně účinný antifašismus je antifašismus radikální, který nekončí u několika triček a billboardů vysmívajících se nacistickým pohrobkům, ale který bojuje jak proti krajní pravici, tak proti příčinám, které krajní pravici plodí!

Postavte se proti pokrytcům v antirasistickém kabátě!

Podporujte skutečný antifašismus!
Přidejte se k AFA!