Čtvrtek 7/10/2010

9.10.2010 Svoboda beze strachu festival Praha

Obnovený DIY karneval děláme třetí rok a jako nikdy předtím máme pocit, že jsme v defenzivě. Témata, která jsme zdůrazňovali v minulých letech – velký bratr a hon na "nepřizpůsobivé" – totiž nikam nezmizela. Jejich význam naopak vzrostl a především se ukázalo, že jsou to jen části větší stavebnice.

9.10., Praha-Těšnov, 12.00 - Svobodu místo strachu!

Dnes vnímáme, že prostor, v němž žijeme, stále silněji podléhá moci kapitálu. Mnohým to může znít jako věta z jiného století, ale stačí zůstat u karnevalu. Předloni jsme se bez potíží setkali na Štvanici. Ještě loni jsme si ji vydupali na magistrátu. Letos už ale není o co se přít. Ostrov má v nájmu soukromá firma.

Privatizace města je jen jednou z bran, kterou "zájmy trhu" vstupují do našeho života. Reformy současné vlády otevírají mnoho dalších. Potřebám byznysu se nyní musí cele přizpůsobit nejen příroda, ale také společnost i každý zvlášť. Je to tak koneckonců žádoucí a správné: až teď se z nás stanou ti svobodní jedinci, kteří obchodují se svým tělem a duší, přetvářejí se podle potřeb trhu a jednotlivě předstupují před jeho tribunál, holí jako třtina.

Všímáme si přitom, jak ideologie, podporovaná mediálními domy, svižně přechází společnosti do krve. Málokoho tak dnes vůbec zarazí, že stále více lidí, kteří odcházejí od tržního tribunálu se svěšenou hlavou, musí také okamžitě opustit společnost a jako "socky", bezdomovci nebo "cikáni" se klidit do "bezpečné" vzdálenosti - na okraje měst, do ghett či jiných oáz. Vždyť si za to mohou sami. Nežijeme už přece v systému mocných a bezmocných, ale ve svobodném světě plném báječných příležitostí a rovných šancí. Kdo je nevyužil, jeho chyba. Měl se líp učit.

Říká se, že propaganda nejsnadněji rozdmýchává hněv proti vyloučeným v těch, kdo mají strach z vypadnutí hned v dalším kole. My dodáváme, že je pro nás stále složitější najít spřízněnost v naší vlastní generaci mladých lidí - samostatnou reflexi jsme často vyměnili za články reflexu. Proto ale nechceme zapomínat na pozitivní momenty, které nás spojují. Ať už jde o freeparties na loukách, streetparties ve městech, koncerty, DIY, pokusy o obsazení nových squatů, demonstrace nebo prostě jen náhodná setkání s kýmkoli, kdo slepě nepřikyvuje autoritě, vždy poznáváme v těchto okamžicích tajemnou příchuť svobody, jíž toužíme prožívat znovu a znovu.

Loni jsme dočasně obsadili Staroměstské náměstí a na několik desítek minut na něm vytvořili jakousi dočasnou autonomní zónu. Letos to chceme zopakovat. DIY karneval je prostor svobodného, kreativního sebevyjádření, a tak neváhejte vyrábět nespoutané masky. DIY karneval je zároveň prostor solidarity, a tak budou Food not Bombs rozdávat jídlo těm, kdo jej potřebují.