Pátek 25/3/2011

27.3.2011 Pochod za stromkaře - proti vykořisťování pracovních migrantů v lesnictví Praha Těšnov

Iniciativy Za práva pracovních migrantů a migrantek a Ne rasismu pořádají v rámci Týdne za stromkaře pochod za stromkaře - proti vykořisťování pracovních migrantů v lesnictví.

Týden stromkařů od 21. do 27.3.2011 Týdnem za stromkaře chceme upozornit na podvody při zaměstnávání cizinců v českých lesích a podpořit lesní dělníky v jejich úsilí o získání nezaplacené mzdy, rychlejší vyšetření tohoto případu a zastavení dalšího vykořisťování v lesnictví ze strany stále stejných zaměstnavatelů (subjektů/zainteresovaných osob/podezřelých), které má pokračovat i v tomto roce.

Debata o případu stromkaři spolu s promítáním krátkého videa z jednoho z náborů, pondělí 21. března v 19,30 hod., kavárna klubu Cross, 1. patro, Plynární 23, metro Holešovice

Pochod za stromkaře l neděle 27. března l v 15 hodin před Ministerstvem zemědělství (Těšnov 17)

Další informace
Konkrétní firmy, například Affumicata a Wood Servis Praha, slibovaly práci pro vietnamské, slovenské a rumunské migranty v době ekonomické krize. Místo toho je podvedly. Okolo tisíce jich bylo zaměstnáno v letech 2009 a 2010 na sázení stromků a další práce v lesích, aniž by za většinu práce dostali zaplaceno. Podle odhadů každému z pracovníků tyto firmy dluží částku v řádu desetitisíců korun. Pracovalo se šest až sedm dní v týdnu od rána do večera. Některé pracovní skupiny hladověly - z občasných záloh se nedalo koupit dost jídla. Některým lesním dělníkům bylo vyhrožováno násilím. Pracovalo se od března až do prosince po téměř celé České republice na veřejných zakázkách, které vyhrál lesní gigant LESS & FOREST s.r.o.

Zakázky se týkaly práce u Lesů České republiky, s.p., Krkonošského národním parku či Národního parku Šumava. Stát může definovat kritéria těchto zakázek. Pracovní vykořisťování a nedůstojné pracovní podmínky, ať už občanů ČR či jiných států, nejsou ve veřejném zájmu. Na jmenované firmy bylo již před několika měsíci podáno trestní oznámení, vyšetřování však stále vázne. Nábory nových "zaměstnanců" tedy stále pokračují.

Více informací k případu "stromkaři" v Novém prostoru (str. 8-11)

Svědectví bývalých pracovníků
P.K., 41 let: "Nikdo mě nikdy takhle nepodvedl. Takový hyenismus. Štve mě, že zneužili lidí v nouzi. ... Neuměl jsem si představit, že je něco takového v Čechách možné. Myslel sem si, že kontrola ze strany médií je větší."

M.L., 36 let: "Po týdnu od příjezdu nám Martinák [jeden z hlavních zástupců Affumicaty] proplatil cestovné a tím nám zalepil ústa tím, že aspoň tohle zaplatil. A když sme mu volali, že nemáme peníze na jídlo, řekl nám, že přijede nevím kdy. Ale když jsme mu pověděli, že nemáme benzín do křovinořezů, tak přijel za 20 minut. Na benzínce sme pak požádali lidi, aby nám dali doklady o zaplacení benzínu a za ty peníze si koupili jídlo."

M.T., 28 let: "Byl sem nemocný. Krev mi tekla z nosu. Martinák se mě zeptal: "Proč nepracuješ? Nějak to zastavte a běžte pracovat.".... Nakonec mě vyhodil z ubytovny. Nebyl sem mu po vůli, protože sem pořád naléhal, ať zaplatí, co dluží za naši práci. Nakonec mi dost vyhrožoval, že mi rozbije držku."

Iniciativy Za práva pracovních migrantů a migrantek a Ne rasismu