Středa 27/4/2011

1.5.2011 Anarchistické setkání na Střeleckém ostrově Praha

1. květen je datum, které je každoročně tučně zatrženo v „anarchistickém kalendáři“. Tento den si pravidelně připomínáme nejen „Svátek práce“, ale především události, které vedly k jeho vyhlášení – boj pracujících ve Spojených státech za osmihodinovou pracovní dobu a chicagské události z roku 1886, které vyústily v popravu skupiny anarchistů. Více o historii prvního máje ZDE.

V Česku je tradičním místem prvomájových anarchistických srazů a demonstrací pražský Střelecký ostrov. Právě zde se konala dělnická prvomájová shromáždění již od prvního roku mezinárodního vyhlášení tohoto svátku – 1890. Na organizaci se tehdy podíleli i tzv. neodvislí socialisté, jak se anarchisté nazývali dříve. Po dlouhé odmlce, po sto letech od prvního shromáždění, se anarchisté 1. května 1990 na Střelecký ostrov opět vrátili. Více o tradici anarchistických prvních májů v Čechách ZDE.

I letos se v Praze na Střeleckém ostrově bude konat setkání anarchistů a anarchistek, které iniciuje Československá anarchistická federace (ČSAF). Tato akce není plánována jako nějaká demonstrace s ambicí oslovit kolemjdoucí, zejména vzhledem k tomu, že gentrifikované centrum Prahy je plné spíše turistů než lidí, na než dopadá tíže kapitalistických vztahů. Nesnaží se ani přilákat pozornost médií, která v tento den dychtí především po akčních záběrech, které by bez jakékoliv snahy přenést poselství, doplnila komentáři o řádění extrémistů a informacemi od policejních mluvčích. Toto setkání má být především připomínkou kořenů prvního máje, „chicagských mučedníků“, jejich boje a odkazu.

Nechceme se ale utápět v minulosti a institucionalizovat tradice. Žijeme tady a teď a jsme si vědomi, že boj za osmihodinovou pracovní dobu se pomalu ale jistě dostává opět na pořad dne. Nepožadujeme však pouhé ústupky a není nám vlastní snaha o zlidštění kapitalismu. My naopak chceme kapitalismus a vztahy, které vytváří a které deformují společnost a člověka, odstranit. V našich srdcích nepřebývá jen destruktivní vášeň nechat za sebou starý svět nadvlády, otroctví, vykořisťování a útlaku, nachází se v nich i vášeň tvořivá, která volá po svobodné, samosprávné a zdola organizované společnosti.

Letos je naším hlavním tématem na prvního máje především odpor vůči neoliberálnímu útoku na práva, důstojnost, zdraví a životy pracujících a dalších neprivilegovaných skupin. Útoku, jenž je ztělesněn v reformách, které prosazuje současná vládní koalice.

Setkání na Střeleckém ostrově v Praze začne v 10:30 a jeho hlavním bodem bude projev, který zazní po jedenácté hodině u pamětní desky připomínající první dělnický mítink na tomto místě. Jako organizátoři počítáme, že půjde o menší akci, budeme však rádi, když vy, anarchisté a anarchistky, stejně jako sympatizanti anarchistických myšlenek, kteří nemáte potřebu se nějak označovat, dorazíte v hojnějším počtu. Po skončení setkání proběhne hromadný přesun na MAY DAY festival, kde se bude prezentovat mimo jiné i ČSAF (více ZDE).

Anarchisticky prvni maj 2011 - Praha, Strelecky ostrov

anarchisti